Top

Informatie

Jenever


Jonge jenever, oude jenever, korenwijn, rogge jenever noem het maar op. Er zijn tegenwoordig veel meer type jenevers dan alleen de standaard jonge of oude jenever. Alhoewel het product gezien wordt als oer Hollands, zijn er nog veel meer landen die jenever en/of soort gelijke producten maken. Één van de meest bekende varianten van jenever is de Engelse gin. Gin uit het Verenigd Koninkrijk is eigenlijk een succesvolle kopie van de oer Hollandse jonge jenever, echter wisten de Engelsen dit product dusdanig te verfijnen, dat het een enorm succes werd. 

Jonge Jenever

Jonge jenever is niet een ingewikkeld product. Oorspronkelijk is jenever een product van moutwijn, waarbij extracten uit de jeneverbes werden toegevoegd. Bij jonge jenever is verder geen rijpingsproces toegevoegd aan de productie, waardoor het product relatief voordeliger is dan bijvoorbeeld Oude jenever of Korenwijn.

Oude Jenever

Voor de tweede wereld oorlog was er veel meer moutwijn beschikbaar, waardoor men veel makkelijker jonge jenever kon maken van 100% moutwijn. Tijdens en na de oorlog is die moutwijn schaars geworden, waardoor het moutwijn percentage in de drank daalde. In de oude jenever (voor de oorlog) zat meer moutwijn, dus tot de dag van vandaag zit er in oude jenever meer moutwijn verwerkt dan in de jonge jenever. Dit zorgt voor meer smaak en een meer verfijnde afdronk.

Korenwijn

Korenwijn is een oude jenever variant waarbij meer moutwijn is toegevoegd dan bijvoorbeeld een oude jenever. Moutwijn is verfijnder dan ethanol en zorgt voor een intensere, meer zuivere smaak. Korenwijn moet minimaal 38% alcohol hebben en er moet minimaal 51% moutwijn inzitten. Korenwijn is het lekkerst puur uit een borrelglas, maar kan ook erg goed ijskoud uit de vriezer gedronken worden. Misschien wel één van de meeste bekende spijs combinaties is korenwijn met haring of paling.