Springbank Distillery

Springbank Distillery is ontstaan in 1828 en tot de dag vandaag één van de weinige onafhankelijke distilleerderijen van Schotland en nog steeds in familiebezit. De distilleerderij staat in het centrum van Cambeltown vlakbij de haven, waar vroeger de vaten werden verscheept naar Amerika. Toen destijds stonden hier meer dan 30 verschillende distilleerderijen en werd Cambeltown gezien als de whiskyhoofdstad van de wereld. Tegenwoordig staan hier nog maar 3 distilleerderijen, waarbij Springbank en GlenScotia de enige overlevers zijn uit die tijd.

Springbank is een unieke distilleerderij, de productie is relatief laag en elk productieproces is traditioneel gehouden. Springbank is één van de weinige distilleerderijen waar nog een eigen moutvloer en alle stappen worden traditioneel uitgevoerd. Je kunt je voorstellen dat dit een hoop tijd in beslag neemt en zwaar werk is. Dat zorgt ervoor dat de productie ook klein blijft ongeveer 110.000 liter drank per jaar.

Er zijn bij Springbank 3 distileerketels aanwezig namelijk een Wash Still en twee spirit stills.

De distilleerderij produceerd drie duidelijk verschillende stijlen whisky:

– Springbank (Licht geturft)
– Longrow (Zwaar geturft)
– Hazelburn (Ongeturft)

Springbank

Onafhankelijk familiebedrijf

Als onafhankelijke familie distilleerderij kan het zijn eigen koers uitzetten. Zo heeft de distilleerderij zich op een natuurlijke manier kunnen ontwikkelen ten opzichte van sommige grote merken. En hoewel de vraag momenteel veel groter is dan het aanbod, doet Springbank geen concessies op het gebied van de werkzijze. Daarmee stelt de distilleerderij zich volstrekt anders op dan de grote distilleerderijen en levert ze veel liefhebbers van oude maltwhisky betere kwaliteit dan veel bekende merken. Door vast te houden aan oude waarden en uitstekende whisky’s te leveren, heeft Springbank cultstatus bereikt bij de enthousiaste fans.

Cambeltown

De whiskyproductie in Cambeltown als centrum kon zich hier vanaf de 17e eeuw vrij ontwikkelen dankzij een overvloed aan gerst en turf. Rond 1700-1800 waren hier ca 32 illegale stokerijen die na de Excise Act van 1823 gelegaliseerd werden. Toen destijds werd hier naar schattign zo’n 3.5 miljoen liter whisky per jaar gestookt en werd het daarom de whiskyhoofdstad van de wereld genoemd. De whisky’s uit Campbeltown zijn enigszins droog en hebben een scherp rooksmaakje en zilt uit de zee. Toen er meer vraag dan aanbod kwam voor deze whisky’s, concentreerde men zich meer op de kwantiteit en wijkten distilleerderijen uit naar andere gebieden. Zware whisky’s zoals die uit Campbeltown raakte uit de mode en blenders kozen meer voor whisky’s uit het Speyside gebied.

Tegenwoordig zijn er nog maar drie in bedrijf: Springbank, Glengyle en Glen Scotia. Kwaliteit staat inmiddels echter weer hoog in het vaandel en de regio is weer helemaal terug!

Ben je op zoek naar een bijzondere Springbank whisky? Kijk vooral dan ook even bij onze collega Rare Vintage Whisky.

Toont alle 12 resultaten