Top

Tenuta Villa Trasqua

Het domaine Tenuta Villa Trasqua, ongeveer 120 hectare groot, ligt enkele kilometers buiten Siena in het zuidwesten van Chianti Classico, het beste deel van de Chianti-regio. Sinds 1968 wordt er op het wijngoed wijn geproduceerd en eind 2001 kwam de 'wijngaard ' in handen van de Nederlandse wijnliefhebber Hans Hulsbergen. Hij zorgde onder meer voor een volledig nieuwe druivenaanplant en investeerde flink in nieuwe vaten, fusten en een volautomatische pers. Ook nam Hulsbergen de Zwitserse wijnmaker Andreas Stössel in de arm. Deze werkt nauw samen met de beroemde 'dottore Stefano Chioccioli', die aan Villa Trasqua is verbonden als wijnmaker-adviseur.

Het wijngoed ligt op de berg Trasqua, een glooiend terrein met diverse soorten arme 
grond: stenig, zanderig met wat klei, kalk, leem en ijzerhoudend. Villa Trasqua 
omvat nu zo'n 55 hectare aan wijngaarden. Bijna alle wijnstokken, zo'n 95% van het 
totaal, zijn op het zuiden gericht, ‘een must om hoogwaardige wijnen te 
produceren’, stelt Stössel. Naast de bodemsamenstelling speelt ook het plaatselijke 
microklimaat een grote rol in de kwaliteit van de wijnen. ‘De berg Trasqua wordt 
ook wel 'de paraplu van Chianti Classico' genoemd: regent het in en achter de 
omringende heuvels, op en rond het wijngoed blijft het meestal droog. Villa Trasqua 
ligt bovendien op een plateau, waar altijd een lichte bries waait. Zo blijven de 
druiven mooi droog en gezond en blijft de temperatuur aangenaam.’
 
Volgens de filosofie van Villa Trasqua wordt 'top'-wijn in de wijngaard gemaakt. 
Stössel: ‘Wij besteden enorm veel tijd en aandacht aan onze wijnstokken om zo de 
best mogelijke druiven te produceren. We kunnen alleen maar kwaliteitswijn maken 
van de beste druiven, dus is ons werk in de wijngaard doorslaggevend. De laatste 
verfijning in het proces vindt plaats in onze ondergrondse, geklimatiseerde 
kelder.’